video

Video’s en podcast

Hieronder een overzicht van alle video’s en podcast waar met een symbool naar wordt verwezen in Mijn ego heeft altijd gelijk:

 

Hoofdstuk 1 - Blinde vlekken

p. 32 Aandachtstest waarbij je een video ziet van twee basketbalteams en moet tellen hoe vaak het team met de witte shirts de bal doorspeelt:
https://www.youtube.com/watch?v=vJG698U2Mvo

p. 54 TED-Talk van onderzoeker Elizabeth Dunn over haar onderzoek naar de relatie tussen geld en geluk: 
https://youtu.be/bwmWHV79vTQ

p. 55 TED-Talk van onderzoeker Daniel Gilbert over hoe het komt dat we soms slecht kunnen voorspellen hoe we ons zullen voelen in bepaalde situaties en waarom we zelf niet weten wat ons gelukkig en ongelukkig zal maken:
https://www.ted.com/talks/dan_gilbert_the_surprising_science_of_happiness

p. 58 Mensen ontlenen een zogenoemde narratieve identiteit aan de verhalen over hun leven. In deze video zie je een gesprek met onderzoeker Tim Wilson over het ‘editen’ van die verhalen: 
https://youtu.be/TDae1xigLM0

 

Hoofdstuk 4 - Het strategische zelf

p. 165 TED-talk van Özlem Cekic, de eerste vrouwelijke moslim in het Deense parlement, die na bergen hatemail besloot koffie te gaan drinken met haar vijanden. Ze vertelt hoe face-to-face-contact een van de krachtigste middelen kan zijn om haat te ontwapenen: 
https://www.ted.com/talks/ozlem_cekic_why_i_have_coffee_with_people_who_send_me_hate_mail

 

Hoofdstuk 6 - De narcistische samenleving

p. 253 Fragmenten uit het wekelijkse tv-programma met Linda de Mol en Beau van Erven Dorens waarin ik optrad als vaste deskundige:
https://youtu.be/vPF1M78DnFk

p. 273 Het menselijk ego manifesteert zich op vergelijkbare wijze op alle niveaus, van individu tot soort. In dit interview (podcast) vertelde ik hier meer over: 
https://studioplantaardig.buzzsprout.com/1869670/12499617