Over ons

Ons fonds

Meulenhoff is sinds de oprichting in 1895 uitgegroeid tot een internationaal toonaangevende uitgeverij van moderne Nederlandse en vertaalde romans, literaire non-fictie, boeken over kunst en wetenschap, autobiografieën, filosofie, journalistiek en poëzie.

Meulenhoff onderscheidt zich door stijl en kwaliteit. We zijn altijd op zoek naar boeken die inspirerend en blik verruimend zijn, of dat nou klassiekers zijn of de debuten van veelbelovende jonge auteurs. Veel van onze auteurs reflecteren op het leven tussen twee of meer culturen, of een leven waarin waarden als authenticiteit en herkomst op gespannen voet staan met de levenspraktijk in een dynamische, snel veranderende wereld.

Nederlandstalig

Met de klassieke werken van Jan Wolkers, Bertus Aafjes, Hubert Lampo is Meulenhoff een bekende naam binnen het Nederlandstalige fictiegenre. Namen als Hendrik Groen en Erik Rozing zijn meer recent aan dit gerenommeerde lijstje toegevoegd. De Nederlandse non-fictie wordt prachtig vertegenwoordigd door al lang zeer bekende namen als Thera Coppens en Marcel van Roosmalen, maar ook nieuwe sterren als Thom Hoffman, Oscar Van Gelderen en Manuela Klerkx en Aaf Brandt Corstius vinden hun thuis bij Meulenhoff.

Vertaalde fictie

Van oudsher neemt de Spaans- en Portugeestalige literatuur een belangrijke positie in binnen ons fonds met literaire grootheden als Gabriel García Márquez, Mario Vargas Llosa en José Saramago. Meer recent zijn daaraan toegevoegd Javier Marías, Jesús Carrasco en César Aira. De Angelsaksische literatuur wordt vertegenwoordigd door onder anderen David Mitchell, Seamus Heaney, Willy Vlautin, John Boyne, David Foster Wallace en Douglas Coupland. Daarnaast is Meulenhoff uitgever van vele internationale schrijvers. Naast eeuwige klassiekers als de werken van Roger Martin du Gard, Kenzaburo Oë, Benoîte Groult en Günter Grass is Meulenhoff ook de trotse uitgever van moderne literatuur als die van Jens Christian Grøndahl, Olivier Guez, Laurent Binet, Peter Høeg en Benedict Wells.

Vertaalde non-fictie

Het non-fictiefonds van Meulenhoff bevat befaamde titels op het terrein van de kunst, politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, cultuurhistorie, filosofie en religie. Internationaal vermaarde namen op het gebied van de non-fictie zijn onder anderen Will Gompertz, Elie Wiesel, Primo Levi en  Richard Sennet.

Poëzie

Poëzie wordt bij Meulenhoff niet vergeten: prachtige werken als die van Anton Korteweg, Piet Calis en Frans Budé en van Nobelprijswinnaars Seamus Heaney en Wisława Szymborska vinden een plek binnen ons fonds. Ook de succesvolle dichtbundels van Tim Hofman en Lars van der Werf verschijnen bij Meulenhoff.

E-books

Op het gebied van digitalisering spelen wij voortdurend in op de nieuwste ontwikkelingen. Vrijwel al onze nieuwe boeken verschijnen tegelijkertijd met de papieren editie ook als e-book. We werken nauw samen met o.a. Kobo, Bol, Google en Apple.

Oprichter J.M. Meulenhoff

Meulenhoff is een uitgeverij met een lange geschiedenis die begint in 1895 als Johannes Marinus Meulenhoff zijn eigen importboekhandel opent in Amsterdam. Meulenhoff & Co werd vaste vertegenwoordiger voor vele buitenlandse uitgeverijen en ging Nederlandse boeken exporteren naar het buitenland en zelfs overzeese gebiedsdelen. Niet alleen romans en schooluitgaven, maar ook tijdschriften en kranten kwamen via Meulenhoff & Co het land binnen. De eerste uitgaven waren losse gelegenheidspublicaties en een maandelijkse lijst met nieuw verschenen titels. Vanaf 1900 verscheen er jaarlijks een letterkundig boek en catalogus met een overzicht van de belangrijkste titels van het afgelopen jaar. De eerste vertalingen verschenen vanaf 1906. Dit laatste betekende het begin van de uitgeverij. In 1916 werden importafdeling Meulenhoff & Co en uitgeverij J.M. Meulenhoff gesplitst.

Door de jaren heen kwamen er vele nieuwe samenwerkingen tot stand, maar de nadruk bleef altijd gericht op kwalitatief hoogstaande literatuur. J.M. Meulenhoff fuseerde in 1991, in combinatie met de Malherbe-groep, met de Perscombinatie: PCM was geboren. In 2005 startte J.M. Meulenhoff binnen PCM een nauwe samenwerking met De Boekerij en gingen de twee uitgeverijen samen verder onder de naam Meulenhoff Boekerij. Sinds 1 januari 2010 maakt Meulenhoff Boekerij deel uit van de Meulenhoff Lannoo groep, waartoe ook Unieboek|Het Spectrum en Terra Lannoo behoren.