Het verbond van het water

Placeholder

Het verbond van het water
Abraham Verghese

'Een epos van goddelijke allure.' ***** Humo

'Verbluffend epos.'  De Morgen

'Abraham Verghese portretteert het India van de twintigste eeuw op onnavolgbare wijze. Het verbond van het water is een schitterende roman vol onderling verbonden verhalen. […] Verghese weet hoe je een verhaal moet vertellen. […] De taal van Verghese is even gemakkelijk als meeslepend. Zijn zinnen zijn vaak beeldend, of scherp en ook de humor ontbreekt niet. Op overtuigende en natuurlijke wijze legt Verghese verbanden tussen de verschillende verhaallijnen en brengt hij zijn personages tot leven. […] Het verbond van het water is een boeiende, meeslepende roman, aangrijpend en ontroerend.' Nederlands Dagblad

De nieuwe roman van de auteur van de bestseller De heelmeesters: een groots opgezet en fabelachtig geschreven familie-epos tegen de achtergrond van het India van de twintigste eeuw

Zuid-India, begin vorige eeuw. Een jonge bruid reist per boot met haar echtgenoot naar haar nieuwe thuis. Ze hebben elkaar die dag voor het eerst ontmoet bij het altaar. Hij is een wat oudere weduwnaar, zwijgzaam en net zo imposant als de olifant die hem helpt op het land. Ze wonen diep landinwaarts, in een wereld van riviertjes en kanalen, een netwerk van meren en lagunes, een doolhof van binnenwateren en lotusvijvers.

Na verloop van tijd maken de angst en heimwee van de jonge bruid plaats voor innige liefde voor haar man en diens zoontje, en krijgt ze de bijnaam Big Ammachi (grote mama). Maar dan vindt er een tragedie plaats. Zo komt ze achter het bestaan van ‘de Aandoening’: een mysterie dat in elke generatie van de familie speelt en waardoor er telkens weer iemand op raadselachtige wijze verdrinkt in meertjes, plassen en ander ondiep water.

Het verbond van het water vertelt het verhaal van Big Ammachi en haar zoon Philipose, die wordt gehinderd door een lichte vorm van ‘de Aandoening’ maar zich toch ontwikkelt tot een gerenommeerd schrijver. Het is ook het verhaal van haar briljante kleindochter Mariamma, die een heel ander pad inslaat en een opleiding tot chirurg volgt om het raadsel dat haar familie in zijn greep houdt op te lossen. De ontdekking van een gecodeerde stamboom en de aantekeningen van haar vader, een dwangmatige dagboekschrijver, wijzen haar de weg, maar brengen ook nieuwe geheimen aan het licht die haar in de kern van haar wezen raken.

In de pers

‘Dit epische verhaal bruist van lyriek en spanning en neemt je mee door de tijd en continenten. Tijdens het lezen moest ik vaak stoppen om mezelf eraan te herinneren adem te halen. Ik kon het boek niet wegleggen tot de allerlaatste pagina. Het is zeer meeslepend!’ Oprah Winfrey (Oprah’s 101st Book Club Pick)

‘Verghese overtreft zichzelf met dit grootse en verbluffende eerbetoon aan het India van de twintigste eeuw.’ Publishers Weekly (starred review)

‘Groots, spectaculair, meeslepend en zeer boeiend. Verghese heeft een talent voor spanning, en zijn gemakkelijke omgang met taal sleept je moeiteloos door het verhaal heen, waardoor je nauwelijks beseft dat je decennium na decennium en pagina na pagina doorploegt.’ New York Times Book Review

Deel deze pagina:

Specificaties:

The Covenant of Water
Arjaan van Nimwegen
Thijs van Nimwegen
13-02-2024
688
238 x 166 x 61 mm
1
J.M. Meulenhoff
9789029098083

Bestellen

Bestel hieronder de Gebonden-uitvoering van het boek of ga naar een andere uitvoering.
€ 26,99

Specificaties:

The Covenant of Water
Arjaan van Nimwegen
Thijs van Nimwegen
13-02-2024
688
238 x 166 x 61 mm
1
J.M. Meulenhoff
9789029098083

Inkijkexemplaar:

Lisette_boekencast
5

In zijn meest recent vertaalde boek Het verbond van het water spelen een mysterieuze medische aandoening, De Aandoening genoemd, en lepra een grote rol. Het verbond van het water is boven alles een familiesaga die zich grotendeels afspeelt in India en een tijdspanne omspant van bijna acht decennia.

Het verhaal begint in 1900 als een twaalfjarig meisje wordt uitgehuwelijkt aan een veertigjarige weduwnaar. Een huwelijk geregeld door haar familie en een huwelijksmakelaar die door zijn zus Thankamma in de hand is genomen. Na de huwelijksplechtigheid vertrekken ze naar zijn landgoed Parambil, waar de bruid de zorg op zich neemt van zijn tweejarige zoontje, Jojo. Jojo die al snel aan haar gehecht raakt en haar Big Ammachi (grote ma) gaat noemen. Een naam die algauw door iedereen wordt overgenomen.

Als lezer volg je het leven van Big Ammachi op Parambil. Het landgoed dat vreemd genoeg ver van de oevers van de rivieren is gebouwd. In een streek die grotendeels bestaat uit waterwegen valt het des te meer op dat haar echtgenoot niet in de buurt van het water komt. Als er zich een tragedie voordoet in de familie vertelt haar man over zijn familiegeschiedenis. Een geschiedenis waar mannen vanaf hun veertigste doof worden, waar veel verdrinkingen in voorkomen. In de familie noemt men dit De Aandoening. De Aandoening die als een rode draad door hun familiegeschiedenis kronkelt, net als de wateren om hen heen. Alsmaar in beweging en overal contact makend met alles en iedereen. Verleden en heden met elkaar verbindt. Een lijn die de schrijver met Big Ammachi’s zoon, Philipose en diens dochter, Mariamma, kleurrijk weet weer te geven, en waar de liefhebber van literatuur extra aan diens trekken komt.

Vanaf 1920 komt er een tweede verhaallijn bij. Die van de Schotse jonge arts, Digby Kildour. Een katholieke jongeman die geen enkel vooruitzicht heeft in het protestantse Glasgow. Hij vertrekt naar India. Waar hij in Glasgow tot de onderdrukten behoorde, behoort hij in India, als onderdaan van het Britse Rijk, tot de onderdrukkers. Een totale omslag in zijn leven, maar de grootste verandering ondergaat hij als hij in contact komt met de Zweedse arts, Rune Orqvist. Een arts die zich bezighoudt met mensen die aan Lepra leiden. Hij heeft een sanatorium opgericht waar zij kunnen verblijven en waar hij probeert om hun klachten te verhelpen c.q. te verminderen, waar de mensen centraal staan en niet de ziekte.

Deze verhaallijn komt het dichtste bij waar Abraham Verghese in zijn werk als arts voor staat. Niet alleen genezen als doel hebben, maar vooral ook de mens achter de patiënt centraal stellen. Zijn oog voor de mens komt in Het verbond van het water heel goed naar voren in de personages. Al zijn personages zijn duidelijk mensen van vlees en bloed. Met hun positieve en negatieve eigenschappen. Karakters die elkaar aanvullen en (soms) botsen. Met een eigen visie op het leven en de gebeurtenissen die er gaande zijn op het landgoed als wel in de wereld. Een tijd die bol staat van de maatschappelijke, sociale en wetenschappelijke veranderingen. Het verbond van het water is een fascinerende familiesaga, met twee verschillende verhaallijnen die net als de rivieren langs elkaar, door elkaar en samen kunnen stromen, om uiteindelijk uit te monden in een groter geheel. De auteur neemt je op sierlijke wijze mee door de recente geschiedenis van India. Een geschiedenis die ook nog uitlopers heeft in de huidige tijd. In prachtige zinnen zet Abraham Verghese een levendig beeld neer van het India van de twintigste eeuw. Zijn taalgevoel is zo goed, dat het hem zelfs lukt om de weersomstandigheden zo weer te geven dat je ze gevoelsmatig tijdens het lezen ervaart, alsof je je als lezer daadwerkelijk in India bevindt, in plaats van in je comfortabele stoel waar dan ook ter wereld.

Mijn enige kritiekpunt op Het verbond van het water is het medische taalgebruik. Niet de correctheid ervan, maar de impact die het heeft op de snelheid van het verhaal. Het tempo wordt voor de niet medici onder de lezers soms storend vertraagd. Maar met de nadruk op soms. Het verbond van het water is grotendeels een meeslepend, empathisch verhaal dat een interessante inkijk geeft in het Indiase verleden. Een verhaal dat je tot nadenken stemt, mede door zijn scherpe inzicht in de maatschappelijke – en sociale orde, en bovenal laat zien dat alles in het leven met elkaar in verbinding staat. Dat niemand en geen enkel leven een eilandje is, maar een onderdeel van een groter geheel. Het verbond van het leven is zo goed geschreven.

Abraham Verghese’s taalgebruik en -gevoel zijn echt genieten. Mijn Kindle staat dan ook vol met markeringen van memorabele passages. Of het nu gaat om de grotere of kleinere vragen des levens hij weet ze met verve in te kleuren. Het verbond van het water is een modern pareltje. Het krijgt van mij 4.5 sterren.

Lisette
Boekencast

Genre: roman
Uitgever: Meulenhoff
ISBN: 9789402321043
Uitvoering: e-book
Aantal pagina’s: 688
Verschijningsdatumdatum: maart 2024

Dit recensie-exemplaar hebben wij ontvangen van uitgeverij Meulenhoff in ruil voor deze eerlijke recensie.

Lisette_boekencast
5

In zijn meest recent vertaalde boek Het verbond van het water spelen een mysterieuze medische aandoening, De Aandoening genoemd, en lepra een grote rol. Het verbond van het water is boven alles een familiesaga die zich grotendeels afspeelt in India en een tijdspanne omspant van bijna acht decennia.

Het verhaal begint in 1900 als een twaalfjarig meisje wordt uitgehuwelijkt aan een veertigjarige weduwnaar. Een huwelijk geregeld door haar familie en een huwelijksmakelaar die door zijn zus Thankamma in de hand is genomen. Na de huwelijksplechtigheid vertrekken ze naar zijn landgoed Parambil, waar de bruid de zorg op zich neemt van zijn tweejarige zoontje, Jojo. Jojo die al snel aan haar gehecht raakt en haar Big Ammachi (grote ma) gaat noemen. Een naam die algauw door iedereen wordt overgenomen.

Als lezer volg je het leven van Big Ammachi op Parambil. Het landgoed dat vreemd genoeg ver van de oevers van de rivieren is gebouwd. In een streek die grotendeels bestaat uit waterwegen valt het des te meer op dat haar echtgenoot niet in de buurt van het water komt. Als er zich een tragedie voordoet in de familie vertelt haar man over zijn familiegeschiedenis. Een geschiedenis waar mannen vanaf hun veertigste doof worden, waar veel verdrinkingen in voorkomen. In de familie noemt men dit De Aandoening. De Aandoening die als een rode draad door hun familiegeschiedenis kronkelt, net als de wateren om hen heen. Alsmaar in beweging en overal contact makend met alles en iedereen. Verleden en heden met elkaar verbindt. Een lijn die de schrijver met Big Ammachi’s zoon, Philipose en diens dochter, Mariamma, kleurrijk weet weer te geven, en waar de liefhebber van literatuur extra aan diens trekken komt.

Vanaf 1920 komt er een tweede verhaallijn bij. Die van de Schotse jonge arts, Digby Kildour. Een katholieke jongeman die geen enkel vooruitzicht heeft in het protestantse Glasgow. Hij vertrekt naar India. Waar hij in Glasgow tot de onderdrukten behoorde, behoort hij in India, als onderdaan van het Britse Rijk, tot de onderdrukkers. Een totale omslag in zijn leven, maar de grootste verandering ondergaat hij als hij in contact komt met de Zweedse arts, Rune Orqvist. Een arts die zich bezighoudt met mensen die aan Lepra leiden. Hij heeft een sanatorium opgericht waar zij kunnen verblijven en waar hij probeert om hun klachten te verhelpen c.q. te verminderen, waar de mensen centraal staan en niet de ziekte.

Deze verhaallijn komt het dichtste bij waar Abraham Verghese in zijn werk als arts voor staat. Niet alleen genezen als doel hebben, maar vooral ook de mens achter de patiënt centraal stellen. Zijn oog voor de mens komt in Het verbond van het water heel goed naar voren in de personages. Al zijn personages zijn duidelijk mensen van vlees en bloed. Met hun positieve en negatieve eigenschappen. Karakters die elkaar aanvullen en (soms) botsen. Met een eigen visie op het leven en de gebeurtenissen die er gaande zijn op het landgoed als wel in de wereld. Een tijd die bol staat van de maatschappelijke, sociale en wetenschappelijke veranderingen. Het verbond van het water is een fascinerende familiesaga, met twee verschillende verhaallijnen die net als de rivieren langs elkaar, door elkaar en samen kunnen stromen, om uiteindelijk uit te monden in een groter geheel. De auteur neemt je op sierlijke wijze mee door de recente geschiedenis van India. Een geschiedenis die ook nog uitlopers heeft in de huidige tijd. In prachtige zinnen zet Abraham Verghese een levendig beeld neer van het India van de twintigste eeuw. Zijn taalgevoel is zo goed, dat het hem zelfs lukt om de weersomstandigheden zo weer te geven dat je ze gevoelsmatig tijdens het lezen ervaart, alsof je je als lezer daadwerkelijk in India bevindt, in plaats van in je comfortabele stoel waar dan ook ter wereld.

Mijn enige kritiekpunt op Het verbond van het water is het medische taalgebruik. Niet de correctheid ervan, maar de impact die het heeft op de snelheid van het verhaal. Het tempo wordt voor de niet medici onder de lezers soms storend vertraagd. Maar met de nadruk op soms. Het verbond van het water is grotendeels een meeslepend, empathisch verhaal dat een interessante inkijk geeft in het Indiase verleden. Een verhaal dat je tot nadenken stemt, mede door zijn scherpe inzicht in de maatschappelijke – en sociale orde, en bovenal laat zien dat alles in het leven met elkaar in verbinding staat. Dat niemand en geen enkel leven een eilandje is, maar een onderdeel van een groter geheel. Het verbond van het leven is zo goed geschreven.

Abraham Verghese’s taalgebruik en -gevoel zijn echt genieten. Mijn Kindle staat dan ook vol met markeringen van memorabele passages. Of het nu gaat om de grotere of kleinere vragen des levens hij weet ze met verve in te kleuren. Het verbond van het water is een modern pareltje. Het krijgt van mij 4.5 sterren.

Lisette
Boekencast

Genre: roman
Uitgever: Meulenhoff
ISBN: 9789402321043
Uitvoering: e-book
Aantal pagina’s: 688
Verschijningsdatumdatum: maart 2024

Dit recensie-exemplaar hebben wij ontvangen van uitgeverij Meulenhoff in ruil voor deze eerlijke recensie.

Abraham Verghese is arts en hoogleraar aan Stanford University. Hij ontving verschillende eredoctoraten en kreeg in 2016 de National Humanities Medal uit handen van toenmalig president Obama. Voor zijn literaire werk ontving hij diverse hoge onderscheidingen en zijn debuutroman De heelmeesters was internationaal een groot succes.

Andere boeken van deze auteur