Javier Marías op zeventigjarige leeftijd overleden

Meulenhoff Story

Javier Marías op zeventigjarige leeftijd overleden
11 September 2022

Tot ons verdriet ontvingen wij het bericht dat Javier Marías op zeventigjarige leeftijd is overleden.

Javier Marías was de belangrijkste Spaanse schrijver van zijn generatie. Hij ontving ontelbare literaire prijzen en werd alom gezien als kandidaat voor de Nobelprijs voor de Literatuur. Zijn werk is in meer dan veertig talen vertaald.

Meulenhoff geeft al meer dan dertig jaar de vertalingen van zijn romans uit. In 1992 verscheen Aller zielen, in 1993 gevolgd door Een hart zo blank, dat gold als zijn internationale doorbraak.

In Nederland en Vlaanderen was Javier Marías het meest bekend door zijn trilogie Jouw gezicht morgen en zijn definitieve doorbraak bij het grote lezerspubliek volgde met De verliefden.

Zijn laatste bezoek aan Nederland was bij het verschijnen van De verliefden (2012). Daarna verschenen de verhalenbundel Terwijl zij slapen en de romans Zo begint het slechte (2015) en Berta Isla (2018). Hoewel Marías het afgelopen decennium niet meer in Nederland is geweest, werd hij nog vaak en graag geïnterviewd door de Nederlandse en Vlaamse pers in zijn indrukwekkende werkkamer in het centrum van Madrid.
Op 21 september a.s. verschijnt de vertaling van zijn laatste roman, Tomas Nevinson, bij Meulenhoff, vertaald door Arie van der Wal.

Paloma Sanchez van Dijck (uitgever Meulenhoff): ‘Een van de grootste Spaanse auteurs aller tijden is niet meer. Een groot verlies voor de internationale literatuur, en een groot gemis voor Meulenhoff. Niet alleen was het een eer om zijn werk al meer dan dertig jaar in vertaling te mogen uitgeven, zijn schitterende, spannende en sprankelende romans zijn ook bij veel collega’s persoonlijk favoriet. Naast een virtuoze stilist, was hij een fanatieke Madridista en stond hij door zijn grote gevoel voor humor garant voor memorabele ontmoetingen. We zullen door zijn werk de herinnering aan hem levend houden.’

Javier Marías bij Meulenhoff:

Aller zielen
Een hart zo blank
Een man van gevoel
Denk morgen op het slagveld aan mij
Geen liefde meer
De zwarte rug van de tijd
Koorts en lans. Jouw gezicht morgen 1
Dans en droom. Jouw gezicht morgen 2
Gif en schaduw en afscheid. Jouw gezicht morgen 3
De verliefden
Terwijl zij slapen (verhalen)
Zo begint het slechte
Jouw gezicht morgen (trilogie in één band)
Berta Isla
Tomas Nevison
(21 september 2022)

Andere stories van Meulenhoff

2 months 4 weeks

Het nieuwe boek van Abraham Verghese is onlangs verschenen en het Belgische weekblad HUMO heeft niets dan lof voor

4 months 5 days

In Hemel op aarde neemt Rob Kemps je mee naar Parijs, naar het 20e arrondissement.

6 months 1 week

Door de ogen van de Koning
In gesprek met Koning Willem-Alexander over tien jaar Koningschap

6 months 3 weeks

Dichter en spoken word artist Zaïre Krieger heeft een contract getekend bij uitgeverij Meulenhoff voor een tweetalige bundel, getiteld

8 months 3 weeks

Tot ons grote verdriet is gerenommeerd journalist en presentatrice Clairy Polak op 67-jarige leeftijd overleden.