Maarten Maartens

Maarten Maartens

Maarten Maartens is de schuilnaam van Jozua (Joost) Marius van der Poorten Schwartz (Amsterdam, 15 augustus 1858 -  Doorn, 3 augustus 1915). Woonde met zijn ouders van 1864 tot 1870 in Londen. Studeerde rechtswetenschappen in Utrecht.

In 1884 kocht hij samen met zijn vrouw, Anna van Vollenhove, een landgoed in Doorn. Daar lieten zij een kasteeltje bouwen, Zonheuvel, het huidige Maarten Maartenshuis.

Maartens schreef in het Engels, zijn tweede taal, vele romans, verhalen en gedichten. Zijn naam werd definitief gevestigd met zijn vierde roman De dwaas Gods uit 1892.

Ondanks zijn grote successen in Engeland, Amerika en Duitsland bleef hij in Nederland relatief onbekend en werden slechts enkele van zijn werken in het Nederlands vertaald.

Deel deze pagina:

newsletter Facebook Twitter

Laatste uitgave

Maarten Maartens

In 1975 verscheen De dwaas Gods, een vertaling van God’s Fool van Maarten Maartens. Maarten Maartens is de schuilnaam van Jozua (Joost) Marius van der Poorten Schwarz, die schreef in het Engels wat hem door zijn Nederlandse vakgenoten kwalijk werd genomen. Waarschijnlijk niet in de laatste plaats uit jalousie de métier vanwege zijn grote succes in Engeland, Amerika en Duitsland. Zijn naam werd gevestigd met deze, zijn vierde, roman uit1892. Maarten Maartens werd in 1858 geboren en overleed in Doorn op 3 augustus 1915. Vanwege zijn honderdste sterfdag brengt Meulenhoff deze heruitgave van De dwaas Gods.Centrale figuur in De dwaas...Lees meer