Zoek uitgavenOmslagfoto

De Thibaults

deel 1

Roger Martin du Gard

In 1922 verscheen in Frankrijk het eerste deel van Roger Martin du Gards meesterwerk Les Thibault. Deze grote romancyclus beschrijft aan de hand van het leven van twee broers de sociale en morele ontwikkeling van de Franse bourgeoisie tijdens de belle époque. In 1937 ontving Martin du Gard voor dit werk de Nobelprijs voor Literatuur. Honderd jaar na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog verschijnt voor het eerst de volledige Nederlandse vertaling in twee delen, een monumentaal werk dat een groot lezerspubliek verdient.

De broers Antoine en Jacques groeien op in Parijs in de roerige jaren na de eeuwwisseling, in een katholiek bourgeoisgezin met een dominante vader, Oscar Thibault. Antoine, de oudste, is een bevlogen arts en wetenschapper die opgaat in zijn werk en een keurig uitgestippelde weg lijkt te volgen. Zijn jongere broer Jacques is rebels en opvliegend en droomt ervan schrijver te worden. De ontdekking van Het grijze schrift waarin hij onder de les met zijn vriend Daniel de Fontanin zielenroerselen uitwisselt, leidt ertoe dat hij naar een verbeteringsgesticht wordt gestuurd.

Jaren later weet Antoine zijn broer die lange tijd onvindbaar was, over te halen weer naar Parijs te komen. Antoine besluit de doodsstrijd van hun vader, die afschuwelijk lijdt, te verkorten met een injectie. Na de begrafenis vindt hij in het bureau een aantal papieren waaruit blijkt dat zijn vader, onvermoed, een heel verborgen leven had.

Als de oorlog uitbreekt aanvaardt Antoine zijn burgerplicht en vertrekt naar het front. Jacques schaart zich aan de zijde van de revolutionair socialisten. Ontgoocheld dat zij de oorlog niet hebben kunnen verhinderen, besluit Jacques tot een roekeloze daad met verstrekkende gevolgen.

De Thibaults is sprankelend en meeslepend. Het lot van de familie Thibault wordt weergaloos uitgewerkt tegen de achtergrond van de naderende Eerste Wereldoorlog.

'Een boek als een kathedraal.' De Twentsche Courant

'Pageturner met grote psychologische diepgang.' NRC Handelsblad

‘De Thibaults zijn prettig modern.’ De Volkskrant

meer quotes

Bestel 'De Thibaults' bij:


Uitgave: Gebonden met stofomslag
Prijs: € 49,99
Ook verschenen als:
Delen
   
 • Specificaties

  Uitgave: Gebonden met stofomslag
  Publicatiedatum: 14-11-2016
  Pagina's: 864
  ISBN: 9789029087353
 • Inkijkexemplaar

 • Quotes

  • 'Een boek als een kathedraal.' De Twentsche Courant

  • 'Pageturner met grote psychologische diepgang.' NRC Handelsblad

  • ‘De Thibaults zijn prettig modern.’ De Volkskrant

  • ‘Wie bereid is zich over te geven, wordt langzaam meegezogen en wil geen afscheid nemen van Jacques en Antoine.’ VPRO

  • ‘Een combinatie van melodrama en inzicht in de menselijke natuur, dat vind je nog bij De Thibaults, het familiedrama van een vergeten Nobelprijswinnaar.’ Vrij Nederland

  • 'De Thibaults is een van die boeken die je nog jaren bijblijft.' Cultuurbewust

  • 'Alles is mooi aan deze roman: het ongehoord rijke verhaal, de discrete vertelstijl, de schitterende vertaling.' Trouw

  • 'De Thibaults is een goedgevulde grabbelton, waarin een vleugje literatuur en kunst en een snuifje politiek, wetenschap en godsdienst te rapen vallen.' De Standaard

 • Over deze auteur

  Roger Martin du Gard (1881-1958) begon in 1920 aan de succesvolle romanreeks De Thibaults. In 1937 ontving hij de Nobelprijs voor de Literatuur. Martin du Gard wijdde de laatste zeventien jaar van zijn leven aan het schrijven van Luitenant-kolonel de Maumort, dat in Frankrijk postuum verscheen. Meulenhoff publiceerde De verdrinking, Luitenant-kolonel de Maumort, Afrikaans geheim, Het oude Frankrijk en in twee delen De Thibaults.

  Meer over deze auteur…
 • Andere boeken van deze auteur

 • Meulenhoff is onderdeel van samenwerkende uitgeverijen Meulenhoff Boekerij